Sa tratam natural virozele respiratorii

Postat de Euro-Medical 20.12.2020 0 Comentarii Sanatate,

Sa tratam natural virozele respiratorii
 

 Deşi schimbările climaterice din ultimii ani au transformat cele patru anotimpuri doar în două, unul foarte rece şi unui foarte cald şi arid, observăm încă trecerile de toamnă şi primăvară, cu variaţiile lor presionale şi de temperatură. Toamna apar vânturile puternice, furtunile ca din senin şi aversele de ploaie, alternând cu zile anormal de călduroase sau părţi din zi extrem de însorite.  Aceste variaţii de temperatură determină şi reacţii de adaptare intense din partea organismului, deosebit de solicitat ca organ fiind ficatul, care este atât sediul multor reacţii imunitare, de apărare ale organismului, cât şi sediul reglării metabolice şi a termoreglării.
 

Persoanele care au ceva probleme de funcţionare energetică a ficatului au dificultăţi de adaptare la schimbările de vreme şi prezintă mai frecvent decât altele episoade de viroze respiratorii sau alte infecţii virale.

De asemenea, copiiI şi vîrstnicii, aflaţi în perioade de reactivitate mai mare a imunităţii sunt mai expuşi la virozele respiratorii de sezon. Intrarea copiilor în colectivitate se petrece de cele mai multe ori la începutul toamnei, exact în perioada de solicitare mai mare a imunităţii şi metabolismului copiilor. De aceea, nu sunt foarte rare micile epidemii de viroze respiratorii care apare în primele săptămâni de la începerea şcolii.  Mulţi părinţi care cunosc aceste tipuri de reacţie încearcă din răsputeri diferite tipuri de scheme de prevenţie, naturale sau cu produse chimice de sinteză, pentru a-şi asigura o toamnă mai liniştită, atât lor cât şi micuţilor lor.

Dacă totuşi apar simptomele virozelor respiratorii: cu strănuturi frecvente, catar nazal apos, nas care curge şi ochi care curg, uneori şi cu ceva durere la înghiţire, cu o idee de febră sau cu febră de-a dreptul 39-40, cu stare generală proastă şi dureri musculare generalizate, lipsa poftei de mâncare şi sete intensă sau lipsa setei înseamnă că organismul a fost deja invadat de viruşi.  În această situaţie, atât copii cât şi adulţi trebuie să se pregătească pentru câteva zile de stat în pat sau stat în linişte acasă.

Orice viroză respiratorie, odată începută, durează 5-7 zile indiferent de tratamentul folosit. Dacă adulţii continuă să meargă la serviciu sau să-şi îndeplinească datoriile obişnuite, evoluţia se va prelungi inevitabil până la 2-3 săptămâni şi de cele mai multe ori, pot apare complicaţii precum bronşite, traheo-bronşite, laringite şi uneori chiar pneumonie. Iar după trecerea virozei, rămân stări de oboseală generalizată perioade destul de lungi de timp.  Dacă viroza respiratorie este bine tratată, persoana se odihneşte şi lasă organismul să se recupereze şi să-şi mobilizeze toate resursele imunitare şi energia pentru a învinge viruşii, viroza va trece într-o săptămână şi revenirea va fi rapidă, cu stare generală bună.

Încă o dată precizăm, o viroză respiratorie nu ţine 2 zile, oricât de tare am dori şi ne-ar place acest lucru. Odată apărute simptomele, aşteptaţi-vă la o perioadă de minim o săptămână de stare generală proastă. De curăţenie de toxine, căci orice viroză respiratorie nu este decât un foarte mare „drenaj” de toxine din organism.  Dacă imunitatea nu este foarte bună sau agresiunea virală este foarte mare, atunci simptomele avansează şi viroza respiratorie se declanşează în totalitatea ei.

În acest moment, pacientul va trebui să stea în repaus la pat, să doarmă cât mai mult, dacă are somnolenţă. În perioada somnului, organismul se vindecă mai uşor. De asemenea, va trebui să consume lichide calde, infuzii din plante precum gălbenele, muşeţel, tei, roiniţă, supe din legume concentrate, compoturi din fructe şi hrană cât mai uşoară, preponderent vegetală. Proteinele din carne şi lapte pot să accentueze febra şi se recomandă evitarea lor în special în primele 3-4 zile de la debutul simptomelor de viroză.

Extractele gemoterapice se administrează sub formă de scheme în virozele respiratorii atât la copii cât şi la adulţi. Se va administra Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, cu efect imunostimulator şi tonic, 30-35 pic în apă, dimineaţa şi Extract din muguri de Mesteacăn pufos- Betula pubescens MG=D1, 35-40 pic în apă, seara, pentru eliminarea secreţiilor şi drenajul aparatului respirator. La această schemă se pot adăuga preparate precum Extract din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, 30-35 pic în apă, la prânz, dacă există secreţii în exces sau Extract din muguri de Carpen- Carpinus betulus MG=D1, 30-35 pic în apă, dacă există iritaţie a mucoasei faringiene, cu tuse uscată.

În acelaşi timp cu schema mai sus menţionată, se poate folosi un preparat tip spray cu propolis, pentru pulverizat la nivelul cavităţii bucale, a faringelui, de câteva ori pe zi. Se pot administra şi suplimente cu vitamina C, 1 g de 2-3 ori pe zi, zilnic câteva zile.  Dacă există obstrucţie intensă nazală, un preparat din apă de mare sau cu ser fiziologic şi câteva picături de lămâie pot ajuta somnul de noapte sau de peste zi.
 
Dacă febra este foarte mare şi durează timp îndelungat, se recomandă folosirea unor preparate precum Aconit compus sau formula 1 homeopatică, 3 granule în 4 linguriţe de apă, din care se administrează o linguriţă din 15 în 15 minute, 4 doze. Se va repeta administrarea după câteva ore, dacă reapare puseul febril. Dacă nu cedează la aceste preparate iar febra este deosebit de înaltă, pot fi folosite antipireticele alopate obisnuite (tip paracetamol, nurofen sau algocalmin).

Tratamentele naturale sunt deosebit de eficiente la copii, unde rezultatele vor fi mult mai rapide şi evoluţia de cele mai multe ori uşoară. Un copil cu febră se poate juca, poate mânca şi duce pe picioare întregul episod infecţios. În afară de supraveghere atentă şi tratament natural, un copil nu are nevoie de antibiotice sau alte medicamente chimice în timpul episoadelor virale.

La adulţi, mai ales dacă sunt epuizaţi sau deosebit de stresaţi, evoluţia virozelor respiratorii poate fi mai dificilă, cu simptome deranjante şi nevoie de repaus la pat. Atât fitoterapia, cât şi homeopatia are nenumărate remedii pentru fiecare tip de simptom apărut. Pentru grăbirea eliminării toxinelor şi drenajul organismului suferind se vor folosi cu succes băile de picioare cu apă fierbinte cu sare sau băile generale cu apă şi sare, după care se împachetează bine persoana într-un halat călduros, stă 30 minue să transpire bine şi apoi face un nou duş şi se merge la culcare.

Episodul de viroză respiratorie reprezintă la adulţi o oportunitate de repaus, de odihnă, de dietă şi de refacere prin somn şi prin detoxifiere naturală. De aceea, pe lângă neplăcerile induse de simptomele virozei respiratorii, care vor trece cu timpul şi cu tratamentul natural, fiecare persoană trebuie să privească şi partea bună a acestei neplăceri: ocazia de refacere a organismului, de detoxifiere şi de regenerare.


Dr. Sorina Soescu

Sursa:
www.sfaturimedicale.ro

  

 

 
 
Blog Articole Recent Adaugate
Scaune ergonomice rezistente și multifunctionale

Scaune ergonomice rezistente și multifunctionale

Euro-Medical 27.06.2021 0
Scaune ergonomice rezistente și multifunctionale pe culoarea gri și negru-Transport Gratuit...
Citeste mai mult
Scaune directoriale ieftine

Scaune directoriale ieftine

Euro-Medical 27.06.2021 0
Scaune directoriale ieftine cu suport de picioare pe culoarea gri și negru-Transport Gratuit  ...
Citeste mai mult
Banci-banchete cu 2-5 locuri pentru vizitatori si zone de asteptare

Banci-banchete cu 2-5 locuri pentru vizitatori si zone de asteptare

Euro-Medical 01.01.2021 0
Bănci-banchete cu 2-5 locuri pentru vizitatori și săli de așteptare  ...
Citeste mai mult
Scaune de gaming cu lumina LED-control wireless

Scaune de gaming cu lumina LED-control wireless

Euro-Medical 01.01.2021 0
Scaune de gaming cu lumină LED-control wireless...
Citeste mai mult
Cum arata scaunele de frizerie si coafor adaugate recent in oferta Comenzi-Scaune

Cum arata scaunele de frizerie si coafor adaugate recent in oferta Comenzi-Scaune

Euro-Medical 01.01.2021 0
Cum arată scaunele de frizerie și coafor adaugate pe Comenzi-Scaune  Informatii despre scaune si mobilierPretul scaunelor si bancilor au TVA inclus. T...
Citeste mai mult
10 scaune profesionale de frizerie

10 scaune profesionale de frizerie

Euro-Medical 01.01.2021 0
10 scaune profesionale de frizerie din oferta noastră...
Citeste mai mult
Fotoliu pentru cabinete medicale pe culoarea crem, maro si negru

Fotoliu pentru cabinete medicale pe culoarea crem, maro si negru

Euro-Medical 01.01.2021 0
Fotoliu pentru cabinete medicale pe culoarea crem, maro si negru...
Citeste mai mult
Sa tratam natural virozele respiratorii

Sa tratam natural virozele respiratorii

Euro-Medical 20.12.2020 0
Sa tratam natural virozele respiratorii    Deşi schimbările climaterice din ultimii ani au transformat cele patru anotimpuri doar în două, unul foarte...
Citeste mai mult